Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Mart Ayında İhracat Artışını Sürdürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Mart Ayında İhracat Artışını Sürdürdü
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Mart Ayında İhracat Artışı Devam Ediyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mart Ayı Dış Ticaret Rakamlarını Açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz ayın dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Mart ayında ihracatın 22 milyar 578 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bolat, Ocak ve Şubat aylarına kıyasla artan rakamların aylık ihracat artışının devam ettiğini gösterdiğini ifade etti.

Bakan Bolat'ın paylaştığı verilere göre, 2024 yılı ilk üç ayında ihracattaki artış trendinin devam ettiği, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren görülen olumlu seyirin sürdüğü belirtildi. 2024 yılının ilk çeyreğinde ihracatın 63,7 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

2024 yılının ilk üç ayında (Ocak-Mart arası) ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 oranında artarak 63,7 milyar dolara yükseldiği kaydedildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mart ayı ihracat rakamlarını açıklarken, 2024 yılı Mart ayında ihracatın 22 milyar 578 milyon dolar olduğunu belirtti. Mart ayında ihracatın aylık artış trendinin devam ettiğini vurgulayan Bolat, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 oranında bir gerileme yaşansa da tarihsel olarak en yüksek 3. Mart ayı ihracat değerinin kaydedildiğini ifade etti. Yıllık bazdaki gerilemenin en önemli nedeninin 2024 Mart ayındaki takvim etkisi olduğu belirtildi.

Bakan Bolat, Mart ayında cumartesi-pazar tatil günlerinin artmasıyla birlikte hafta içi iş günlerinde ihracatın yoğunlaştığını, 2023 yılı Mart ayında 23,548 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamının elde edildiğini de ifade etti. Bunun nedeninin 2023 Şubat ayında gerçekleşen depremden dolayı yapılamayan ihracatın Mart 2023'te gerçekleşmesi olduğu belirtildi.

2024 yılı Mart ayında ihracatın artış göstermesine rağmen, özellikle Avrupa Birliği gibi başlıca pazarlarda küresel ekonomik faaliyetlerin zayıf seyretmesi ve ticaretin gerilemeye devam etmesinin etkili olduğu kaydedildi.

Mart ayında ithalatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azalarak 30 milyar 95 milyon dolara gerilediği belirtildi. Ayrıca, dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 azalarak 7,5 milyar dolara gerilediği, böylece ihracatın ithalatı karşılama oranının bir önceki yılın aynı ayına göre 1,3 yüzde puan artarak yüzde 75'e yükseldiği belirtildi.

İthalat tarafında ise 2024 yılının ilk üç ayında azalmanın devam ettiği, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 oranında azalışla 84,1 milyar dolara gerilediği bildirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uluslararası Toplumun İsrail'e Karşı Çağrıları: Gazze'deki Çatışmaların Şiddeti ArtıyorÖnceki Haber

Uluslararası Toplumun İsrail'e Karşı Çağ...

iOS 17.5 Güncellemesiyle iPhone'lara Gelen Yenilikler Sızdırıldı: İşte Beklenen ÖzelliklerSonraki Haber

iOS 17.5 Güncellemesiyle iPhone'lara Gel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar